MINISTRICA ZA ZDRAVJE PRIPRAVLJA NOV VAL PRIVATIZACIJE

V teh dneh se ponovno srečujemo s privatizacijskim valom. Pred zaključkom mandata namerava ministrica za zdravje podeliti oziroma dati soglasje še za večino izmed preostalih okoli 300 koncesij, za katere so prispele vloge na Ministrstvo za zdravje.


Pri tem se ministrica izgovarja na mrežo iz dokumenta Resolucija o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2008 - 2013, čeprav je njej, vladi in javnosti znano, da je ta dokument sprejela vlada tako, da je povsem ignorirala strokovno in laično javnost. Voljo ljudi, ki so nasprotovali privatizaciji in komercializaciji zdravstva, ki ju dokument načrtuje, je povozil tudi parlamentarni glasovalni stroj vlade.

Želeli bi opozoriti, da ministrica večinoma ne namerava deliti novih programov med nove zdravnike ali razširiti obstoječo mrežo zdravstvenih izvajalcev. Ministrica namerava vzeti programe, kadre in finančna sredstva neprofitnim zdravstvenim domovom in bolnišnicam, ter vse to podeliti med zasebnike in številne d.o.o. , ki delujejo po podjetniški zakonodaji – tudi s ciljem maksimiranja profita. Podeljevanje koncesij je že doslej več kot 20% zdravstvenih domov potisnilo v nezakonito stanje, ko ti ne morejo več izvajati vseh zakonsko opredeljenih dejavnosti in storitev, ki jih ljudje potrebujejo za celovito zdravstveno obravnavo.

Ministrica, ki bi morala to nezakonito stanje ugotoviti, sprožiti ukrepe proti odgovornim in ukrepati za odpravo nezakonitega stanja v skladu s svojimi pooblastili pri izvajanju upravnega nadzora, pa ne ukrepa. Namesto tega namerava ministrica, tik preden bo zapustila ministrsko funkcijo, že tako kritično stanje v zdravstvu še poslabšati z novimi odlivi programov in finančnih sredstev iz zdravstvenih domov in bolnišnic.

Gibanje opozarja ministrico za zdravje in javnost, da je zdravstvo tik pred tem, da se sesuje, ker streže ministrica apetitom zdravniškega lobija, enako, kot pred njo njen kolega, bivši minister Bručan. Vlada se nič ne nauči iz svojih in tujih napak (Velika Britanija in drugi). Njene napake pa plačujemo uporabniki s slabšim zdravjem, s slabšim in manj dostopnim zdravstvom in davkoplačevalci z dražjim zdravstvom.

V Gibanju smo prepričani, da ministrica ne bi smela brez analiz, brez široke javne razprave o privatizaciji zdravstva in brez soglasja prebivalk in prebivalcev Slovenije zdravstvo privatizirati v korist zdravniškega lobija in v škodo zdravja prebivalcev in prebivalk Slovenije. Saj gre za naše zdravje, ali ne? Kaj ne gre tudi za javna sredstva, ki jih vplačujemo mi, prebivalci in prebivalke Slovenije? Okoli 80.000 članov Gibanja se ne bo sprijaznilo s še nadaljnjem slabšanjem zdravstva zaradi privatizacijskih teženj različnih iskalcev finančnih koristi.

Gibanje zahteva, da ministrica, Ministrstvo za zdravje in vlada nemudoma ustavijo škodljive privatizacijske procese ter 1.pripravijo in javnost seznanijo z analizo posledic dosedanjega podeljevanja koncesij, razgrajevanja zdravstvenih domov in bolnišnic, ter učinka spreminjanja zdravstvenega varstva iz neprofitnega v profitno ter 2.odpravijo negativne posledice dosedanje privatizacije zdravstvenih domov in bolnišnic, ki se odražajo v slabši dostopnosti do zdravstvenega varstva, slabši kakovosti zdravljenja, dražjem zdravljenju in zlorabam zaradi mešanja javnega in zasebnega.


7. avgust 2008|Kolegij Gibanja za ohranitev in izboljšanje javn|Sporočila za javnost

Se strinjate? Se ne strinjate? Bi radi kaj dodali?

Želite o zgoraj napisanem obvestiti svoje prijatelje ali znance? Uporabite gumbe za širjenje vsebin po socialnih omrežjih (gumbi so na levi strani nad in pod menijem)!

Vsako vaše mnenje je dobrodošlo - napišite ga!

Zadnje objave


Peticija za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
29.9.2019, V Združenju ZaNas si že vrsto priizadevamo prepričati politiko za preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bo temeljilo na večji PRAVIČNOSTI, vzajemnosti in solidarnosti. Ne...

Voščilo
24.12.2014, Prijetne praznike, sreče, zdravja, zadovoljstva in uspehov v prihajajočem letu 2015 voščimo vsem članicam in članom ter somišljenikom na skupni poti pri varovanju človekovih pravic in vrednot...

Prošnja za donacijo dela dohodnine
14.12.2014, Vsak državljan RS lahko do 0,5 % svoje dohodnine nameni za podporo nepridobitnim dobrodelnim organizacijam. Če tega ne stori, se njegova dohodnina vrne v Proračun RS. Naprošamo vas, da svojo...

STOP Vzajemni: jaz zate, Vzajemna zase
15.6.2014, 24, 3 milijonov evrov našega denarja, denarja zavarovancev, ki vsak mesec plačujemo Vzajemni, danes leži v zakladnici Vzajemne. Milijone, ki so se nabrali z našim denarjem, želi uprava Vzajemne...

Podprimo peticijo za ohranitev javnega zdravstvenega sistema
26.3.2014, Koalicija za ohranitev javnega zdravstvenega sistema je prostovoljna zveza družbenih skupin, ki se zavedajo, da je naše zdravje dragoceno in da morajo o skrbi za zdravje kot vrednoti, ki je...

Več agencijskih novic


<