Izjava za javnost

Interpelacija proti ministru za zdravje po pričakovanju ni prinesla rešitev, ki jih Gibanje za ohranitev javnega zdravstva, ki združuje že preko 50.000 državljanov in državljank, upravičeno zahteva od oblasti.


Pokazalo se je, da so razen opozicije in poslanca dr. Žnidaršiča vsi ostali poslanci naklonjeni zasebnikom, da bi ti lahko še naprej kovali dobičke na račun našega zdravja, ali pa jim podpora ministru pomeni več kot zaskrbljenost in ogroženost državljanov. Cilj Gibanja seveda ni odstavitev ministra za zdravje. Cilj Gibanja je, da zdravstvena oblast preneha s politiko razgrajevanja zdravstvenih domov in bolnišnic, z zapostavljanjem javnega interesa v korist zasebnega interesa, ki mu gre v prvi vrsti za dobiček, in z ne-politiko, ki zaradi odsotnosti vizije in strategije uveljavlja kaotične ukrepe, s katerimi uničuje javno zdravstvo in njegove temeljne vrednote kot so pravičnost, enakost in solidarnost.

Predsednika vlade g. Janeza Janšo zato pozivamo, da nemudoma ustavi podeljevanje koncesij, dokler ni:

  • sprejete strategije razvoja zdravstva,
  • sprejete mreže izvajalcev zdravstvenih storitev,
  • zakonsko opredeljene košarice pravic,
  • sprejete zakonodaje, ki bo opredelila in zaščitgila javni interes na področju zdravstva, in dokler ne bo
  • sprejete zakonodaje, sprejetih pravil in standardov, ki bodo zagotovili ustrezen in učinkovit nadzor nad kakovostjo zdravstvenih storitev ter ustrezno varovali bolnike.

Zahtevamo široko javno razpravo, konsenz socialnih partnerjev in vseh generacij državljanov za spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Državljane in državljanke ter druge prebivalce Slovenije pozivamo, da še naprej s podpisi izražate podporo ciljem in načelom Gibanja. Le Gibanje, okrepljeno z množičnostjo, lahko prepriča oblast, da spremeni svojo dosedanjo zgrešeno politiko v zdravstvu, in začne ukrepati v korist zdravja ljudi.

Člani in podporniki Gibanja se zavedamo, da je tudi obstoječi sistem zdravstvenega varstva, čeprav eden najučinkovitejših v EU, potreben izboljšav. Ne borimo se samo za njegovo ohranitev, temveč zahtevamo od vseh, ki so odgovorni zanj, da odpravljajo njegove pomanjkljivosti ter skrbijo za njegov nenehni razvoj in sposobnost, da na najbolj ustrezen način odgovarja na potrebe državljanov.

Pozivamo državljane in državljanke, da na spletni naslov ali na sedež Gibanja pošiljate informacije, zgodbe iz našega zdravstva, ko je zdravniško etiko zamenjal pohlep po denarju, ko je odpovedal nadzor, ko ste kot bolniki preživljali kalvarije v čakalnih vrstah ipd. Z vašimi zgodbami bomo seznanjali javnost in od predsednika vlade še naprej terjali spremembe, ki bodo v korist bolnikov.

Poskrbimo, da ne bo prepozno! Da se ne bi zbudili šele tedaj, ko bo zdravstvo že razsuto, kar se je zgodilo v nekaterih tranzicijskih vzhodnoevropskih državah.


18. december 2006|Odbor Gibanja za ohranitev javnega zdravstva|Sporočila za javnost

Se strinjate? Se ne strinjate? Bi radi kaj dodali?

Želite o zgoraj napisanem obvestiti svoje prijatelje ali znance? Uporabite gumbe za širjenje vsebin po socialnih omrežjih (gumbi so na levi strani nad in pod menijem)!

Vsako vaše mnenje je dobrodošlo - napišite ga!

Zadnje objave


Peticija za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
29.9.2019, V Združenju ZaNas si že vrsto priizadevamo prepričati politiko za preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bo temeljilo na večji PRAVIČNOSTI, vzajemnosti in solidarnosti. Ne...

Voščilo
24.12.2014, Prijetne praznike, sreče, zdravja, zadovoljstva in uspehov v prihajajočem letu 2015 voščimo vsem članicam in članom ter somišljenikom na skupni poti pri varovanju človekovih pravic in vrednot...

Prošnja za donacijo dela dohodnine
14.12.2014, Vsak državljan RS lahko do 0,5 % svoje dohodnine nameni za podporo nepridobitnim dobrodelnim organizacijam. Če tega ne stori, se njegova dohodnina vrne v Proračun RS. Naprošamo vas, da svojo...

STOP Vzajemni: jaz zate, Vzajemna zase
15.6.2014, 24, 3 milijonov evrov našega denarja, denarja zavarovancev, ki vsak mesec plačujemo Vzajemni, danes leži v zakladnici Vzajemne. Milijone, ki so se nabrali z našim denarjem, želi uprava Vzajemne...

Podprimo peticijo za ohranitev javnega zdravstvenega sistema
26.3.2014, Koalicija za ohranitev javnega zdravstvenega sistema je prostovoljna zveza družbenih skupin, ki se zavedajo, da je naše zdravje dragoceno in da morajo o skrbi za zdravje kot vrednoti, ki je...

Več agencijskih novic


<