Še ena divja privatizacija

Slovenske železnice so oktobra objavile javni razpis za prodajo ustanoviteljskih pravic v Železniškem zdravstvenem domu Ljubljana, vendar razpisni postopek še vedno ni zaključen. Znano je le, da so prejeli pet ponudb.


Ker imajo Slovenske železnice finančne težave, se zdi poteza logična. Pa je res? V Združenju za državljanski nadzor zdravstvenega varstva, ki ga vodi Nevenka Lekše, trdijo, da je razpis nezakonit, saj SŽ po veljavnih zakonih ne morejo biti ustanovitelj zdravstvenega doma in ga torej tudi ne morejo prodati. Nadzorni svet SŽ so zato pozvali, naj razpis razveljavi in tako prepreči škodo za približno 60 tisoč državljanov, ki v tem zdravstvenem domu vsako leto poiščejo zdravniško pomoč. Obrnili so se tudi na kabinet predsednika vlade, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za promet in agencijo za upravljanje kapitalskih naložb, vendar so ostali brez odgovorov.

So pa prodajo ostro obsodili v zdravniškem sindikatu Fides. Način nameravane privatizacije se jim zdi škandalozen. „Skoraj ni mogoče verjeti, da je v današnji Sloveniji mogoče uradno objaviti razpisne pogoje, po katerih SŽ pri odločitvi o prenosu ustanoviteljskih pravic ni treba niti obravnavati vseh vlog ali izbrati najugodnejšega ponudnika. S tem že sam razpis povsem javno napeljuje na privatizacijo po klientelističnih mrežah, nujno povezanih z okoriščanjem posameznikov ali skupin, ki so v te mreže vključene,“ pravi predsednik Fidesa Kon­rad Kuštrin. Takšne divje privatizacije so na Češkem povzročile množično zapiranje bolnišnic in drugih zdravstvenih zmogljivosti, vse zaradi zagotavljanja visokih stopenj donosa na vloženi kapital novih lastnikov in v škodo pacientov.

Vodstvo SŽ prodajo utemeljuje z ustvarjanjem lažnega vtisa, da je zdravstveni dom preveliko finančno breme. A resnica je drugačna. Direktor Železniškega zdravstvenega doma Emilijan Lobe priznava, da so v preteklih letih res poslovali z izgubo (v obdobju 2005-2010 je ta znašala okoli 800 tisoč evrov), a da je bila ta posledica izpada dohodka, ki je nastal zaradi uveljavitve novega pravilnika o pregledih izvršilnih delavcev v železniškem prometu. Ta predvideva zdravstvene preglede delavcev v prometu v precej daljših časovnih presledkih, kot je to zahteval stari pravilnik. Kljub tej oviri nameravajo letošnje leto zaključiti brez izgube, saj jim je izpad prihodka uspelo nadomestiti s preventivnimi pregledi za druga podjetja. Za prodajo Železniškega zdravstvenega doma torej ni nobene tehtne utemeljitve, razen če se s tem poslom ne namerava kdo okoristiti.
Se strinjate? Se ne strinjate? Bi radi kaj dodali?

Želite o zgoraj napisanem obvestiti svoje prijatelje ali znance? Uporabite gumbe za širjenje vsebin po socialnih omrežjih (gumbi so na levi strani nad in pod menijem)!

Vsako vaše mnenje je dobrodošlo - napišite ga!

Zadnje objave


Soočeni smo z izzivi, ki jih lahko pretvorimo v priložnosti za velike uspehe
21.2.2024, V Bruslju se je danes zaključila konferenca Mojstri digitalnega 2024. V času, ko se oblikuje prihodnost evropskega tehnološkega prostora, je tokratna glavna letna konferenca Združenja...

Priložnost za opravljanje prakse na Ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski
21.2.2024, Dijaki in študenti imajo v šolskem oziroma študijskem letu 2024/2025 priložnost za opravljanje prakse oziroma praktičnega usposabljanja v okviru sistema vojske in obrambe. Praktično...

Jevšek in Erlić tudi o čezmejnem projektu reševanja poplavne varnosti v Sloveniji in na Hrvaškem
21.2.2024, V Zagrebu je potekala uvodna konferenca treh projektov za podporo upravljanju EU Strategiji za jadransko in jonsko regijo - EUSAIR, ki sta se je udeležila tudi kohezijska ministra Slovenije in...

Brošura ARS - Mediacija v sporih na področju intelektualne lastnine
21.2.2024, Urad Evropske unije za intelektualno lastnino je pripravil brošuro o mediaciji kot eni izmed oblik alternativnega reševanja sporov (ARS) v primerih sporov na področju intelektualne lastnine. V...

Japonska agencija potrdila bonitetno oceno Slovenije
21.2.2024, Japonska bonitetna agencija (angleško Japan Credit Rating Agency – JCR) je danes potrdila bonitetno oceno Slovenije pri AA- s stabilnimi obeti.


<