Razpis za izvedbo izbranih zdravstvenih programov buri duhove

V Združenju za državljanski nadzor zdravstvenega varstva ZaNas so nad nacionalnim razpisom za izbor najugodnejših ponudnikov za izvedbo izbranih zdravstvenih programov za leto 2012 zaskrbljeni. Zdravstvena politika na tak način finančno izčrpava bolnišnice in z javnim denarjem krepi zasebništvo v zdravstvu, so poudarili v združenju. Kot je izpostavila predsednica združenja Nevenka Lekše, se jim zdi nerazumljivo, kako lahko Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in minister za zdravje tako nekritično razdeljujeta javni denar koncesionarjem, ne da bi preverila, ali so resnično izpolnjeni vsi pogoji za izvajanje dejavnosti. Prav tako naj ne bi preverjali, ali ima izvajalec podeljeno koncesijo za izvajanje dejavnosti, za katero prejema javni denar.


Prikrito širjenje zasebnega izvajanja vedno večjega števila storitev

V združenju pravijo, da sedanja praksa kaže, da se zasebnemu izvajalcu s podelitvijo koncesije za eno ali dve dejavnosti odprejo vrata za pridobivanje izvajanja katere koli storitve oziroma programa ne glede na to, ali ima zasebni izvajalec koncesijo za vse dejavnosti, za katere pridobiva javna sredstva. Prav tako izpostavljajo, da se s tem zelo prikrito širi zasebno izvajanje vedno večjega števila storitev, ne da bi se nadzorovala oz. zagotavljala kakovostna raven teh storitev.


Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije zahteva razveljavitev razpisa

ZZZS je sicer 20. decembra lani objavil rezultate nacionalnega razpisa za pet izbranih zdravstvenih programov. Dodatna sredstva za izvedbo navedenih programov so se zagotovila tako, da se je vsem izvajalcem zdravstvenih storitev znižal načrtovani obseg navedenih programov v letu 2011 za 30 odstotkov, skladno s tem pa tudi načrtovana vrednost programov. Nekateri izvajalci zdravstvenih storitev so se na rezultate razpisa burno odzvali. Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije je ocenilo, da se s tako izvedenimi nacionalnimi razpisi ne rešuje zdravstva, zato zahtevajo razveljavitev nacionalnega razpisa.

Ministrstvo za zdravje je sicer še pred novinarsko konferenco združenja ZaNas sporočilo, da je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije nacionalni razpis za izbor najugodnejših ponudnikov za izvedbo izbranih zdravstvenih programov vodil v skladu z dogovorom, ki je bil sprejet na vladi. "Ministrstvo za zdravje za razliko od prvih dveh razpisov pri nacionalnem razpisu v 2011 ni sodelovalo, zato je ZZZS sam odgovoren za izbor storitev, izvajalcev, cenovnih standardov in kazalnikov kakovosti ter nosi vse posledice in odgovornost tudi glede kvalitete storitev in posledično spremembo v javni mreži," so zapisali na ministrstvu.


Minister za zdravje nima pristojnosti, da bi razpis razveljavil

Pojasnili so še, da so jih o neustreznosti cenovnih standardov storitev takoj po končanem razpisu obveščali predstavniki bolnišnic. Po navedbah ministrstva za zdravje se je minister Dorjan Marušič konec preteklega leta srečal tudi s predstavniki izvajalcev in Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, ki so mu predstavili dejstva in predlog za razveljavitev nacionalnega razpisa. Vendar pa, kot so pojasnili, minister za zdravje nima pristojnosti, da bi razpis razveljavil.
ZZZS so znova zaprosili za analizo

"Ministrstvo za zdravje bo v okviru svojih pristojnosti, glede na veljavno zakonodajo in na osnovi nadzorov, spremljalo izpolnjevanje pogojev na razpisu izbranih izvajalcev in po potrebi ukrepalo. Sam razpis pa bomo na ministrstvu lahko komentirali šele, ko bomo s strani ZZZS prejeli poglobljeno analizo nacionalnega razpisa, za katero smo vodstvo ZZZS ponovno zaprosili," je še zapisano v sporočilu za javnost.
Se strinjate? Se ne strinjate? Bi radi kaj dodali?

Želite o zgoraj napisanem obvestiti svoje prijatelje ali znance? Uporabite gumbe za širjenje vsebin po socialnih omrežjih (gumbi so na levi strani nad in pod menijem)!

Vsako vaše mnenje je dobrodošlo - napišite ga!

Zadnje objave


Objavljen Javni razpis za financiranje specializacij iz klinične psihologije v letu 2021
24.9.2021, Obveščamo vas, da je na dan 24. 9. 2021 objavljen Javni razpis za financiranje specializacij iz klinične psihologije v letu 2021.

Prepoved vpogleda v povzetek podatkov v Centralnem registru podatkov o pacientih ne vpliva na preverjanje PCT pogoja
24.9.2021, Na Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje v zadnjih dneh prejemamo večje število obrazcev za prepoved, zato o tem dodatno seznanjamo javnost.

Izjava za medije: Nacionalni razpis za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev
24.9.2021, Minister za zdravje Janez Poklukar in državni sekretar Robert Cugelj sta predstavila aktivnosti na področju skrajševanja čakalnih dob, ki so se začele z objavo Nacionalnega razpisa za...

Nagovor državnega sekretarja na kongresu s področja rehabilitacije
23.9.2021, Objavljamo nagovor državnega sekretarja Roberta Cuglja na 16. Kongresu Evropskega foruma za rehabilitacijo (16th Virtual Congress of European Forum for Research in Rehabilitation).

Aktivna naj bo vsa družina!
23.9.2021, Evropski teden športa, ki ga obeležujemo med 23. in 30. septembrom, pričenjamo s Praznikom športa. Ministrstvo za zdravje ob tej priložnosti izpostavlja pomen redne vseživljenjske telesne...


<