Javno vprašanje ministru za zdravje Andreju Bručanu glede podeljevanja koncesij 19. 11. 2006

Gibanje za ohranitev javnega zdravstva ugotavlja, da je minister za zdravje Andrej Bručan v ponedeljek, 19. 11. 2006, spet podelil veliko število koncesij. Iz njegovih izjav je očitno, da je teh koncesij okoli 50, vse pa so bile očitno podeljene na zelo nenavaden način.


Nekateri zdravniki so bili klicani na Ministrstvo za zdravje v ponedeljek ob devetih zvečer. Imeli so približno eno uro časa, da so v bližnjih lokalih prebrali koncesijske pogodbe in se odločili, če jih podpišejo ali ne. Nekateri zdravniki so dobili koncesije za dejavnost, za katero sploh niso zaprosili (več zdravnikov je npr. zaprosilo za koncesijo za izvajanje operacij, dobil pa so koncesijo za specialistično ambulantno dejavnost).

Ker se je isti dan ob polnoči iztekel rok za razpis Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za nove programe in nove izvajalce, so vsi zdravniki, ki so podpisali koncesijske pogodbe morali tik pred zaprtjem pošte ob polnoči na vrat na nos oddati svoje prijave.

Glede na način, na kakršen so bile te koncesije podeljene, Gibanje za ohranitev javnega zdravstva upravičeno dvomi, da je minister za zdravje upošteval vse z zakonom predpisane postopke. Zato ministru za zdravje zastavlja naslednja javna vprašanja:

  • Ali so bila pred podelitvijo koncesij, skladno z Zakonom o zdravstveni dejavnosti in podzakonskimi akti, vsem zdravnikom oziroma podjetjem, ki so koncesije dobili, podeljena tudi dovoljenja za delo, v okviru katerih je bilo preverjeno, če bodoči novi izvajalci zdravstvene dejavnosti dejansko tudi izpolnjujejo zahteve in pogoje za opravljanje dejavnosti?
  • Glede na ministrove izjave, da je podelil koncesije le tistim zdravnikom, za katere je pridobil soglasja njihovih zavodov, ali lahko potrdi, da je pridobil tudi soglasje zdravstvenih domov glede podelitve koncesij specialistom v Zdravstvenih domovih?
  • Zakaj se je minister odločil, da je podelil nekaterim zdravnikom koncesije za dejavnost, za katero niso zaprosili, kako je dosegel, da so ti zdravniki to tudi sprejeli in na kateri predlog so dala soglasja vodstva zavodov: na predlog zdravnikov ali na dejansko podeljene koncesije ministra?
  • Kako bodo v Kliničnem centru Ljubljana na Kliničnem oddelku za plastično kirurgijo in opekline organizirali strokovno, pedagoško in raziskovalno delo, če so sedaj kar štirje od devetih zdravnikov polovično tudi zasebniki? Glede na to, da je pogoj za naziv klinični oddelek redna zaposlitev vsaj desetih zdravnikov (oziroma oseb z univerzitetno izobrazbo), sprašujemo ministra, če bo Klinični oddelek za plastično kirurgijo in opekline Kliničnega centra Ljubljana sedaj izgubil naziv klinični oddelek?

V dobro slovenskih državljanov Gibanje za ohranitev javnega zdravstva upa, da bo minister, ki mu je sistem zdravstvenega varstva zaupan v skrbništvo, odgovore na zastavljena vprašanja javnosti posredoval kar najhitreje.


11. december 2006|Kolegij odbora Gibanja|Sporočila za javnost

Se strinjate? Se ne strinjate? Bi radi kaj dodali?

Želite o zgoraj napisanem obvestiti svoje prijatelje ali znance? Uporabite gumbe za širjenje vsebin po socialnih omrežjih (gumbi so na levi strani nad in pod menijem)!

Vsako vaše mnenje je dobrodošlo - napišite ga!

Zadnje objave


Peticija za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
29.9.2019, V Združenju ZaNas si že vrsto priizadevamo prepričati politiko za preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bo temeljilo na večji PRAVIČNOSTI, vzajemnosti in solidarnosti. Ne...

Voščilo
24.12.2014, Prijetne praznike, sreče, zdravja, zadovoljstva in uspehov v prihajajočem letu 2015 voščimo vsem članicam in članom ter somišljenikom na skupni poti pri varovanju človekovih pravic in vrednot...

Prošnja za donacijo dela dohodnine
14.12.2014, Vsak državljan RS lahko do 0,5 % svoje dohodnine nameni za podporo nepridobitnim dobrodelnim organizacijam. Če tega ne stori, se njegova dohodnina vrne v Proračun RS. Naprošamo vas, da svojo...

STOP Vzajemni: jaz zate, Vzajemna zase
15.6.2014, 24, 3 milijonov evrov našega denarja, denarja zavarovancev, ki vsak mesec plačujemo Vzajemni, danes leži v zakladnici Vzajemne. Milijone, ki so se nabrali z našim denarjem, želi uprava Vzajemne...

Podprimo peticijo za ohranitev javnega zdravstvenega sistema
26.3.2014, Koalicija za ohranitev javnega zdravstvenega sistema je prostovoljna zveza družbenih skupin, ki se zavedajo, da je naše zdravje dragoceno in da morajo o skrbi za zdravje kot vrednoti, ki je...

Več agencijskih novic


<